niedziela, 15 marca 2020

PASTY DO CHLEBA


Pyszne pasty do chleba. iiii…nie tylko! 


Jeśli tak jak nam znudziły ci się już kanapki z żółtym serem lub z wędliną, ewentualnie z twarożkiem, wypróbuj nasze przepisy na pyszne pasty do pieczywa. Wszystkie zrobisz w domu bez większego wysiłku. Smakują świetnie, zapewniam! 



"Fitella" Z AWOKADO I BANANÓW 




GŁÓWNE SKŁADNIKI:

  • 2 dojrzałe awokado 
  • 2 dojrzałe banany średniej wielkości 
  •  30g kakao (3 łyżki) 
  • 30g mielonych migdałów (3 łyżki) 
  • 20g. erytrytolu 

PRZYGOTOWANIE: 

Awokado i banany obierz ze skóry, podziel na kawałki, zmiksuj na gładki krem. 

Dodaj kakao, mielone migdały i ponownie zmiksuj. Przełóż do naczynek i przechowuj w lodówce. 

Używaj jako kremu do smarowania pieczywa chrupkiego, naleśników lub placków. 



PASTA Z TUŃCZYKA 




GŁÓWNE SKŁADNIKI: 


  • puszka tuńczyka w zalewie 
  • 3 ogórki konserwowe 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • czerwona cebula 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  •  szczypta soli 
  •  szczypta pieprzu 

PRZYGOTOWANIE: 

Pokrój ogórki, cebulę i jajka w drobną kostkę. Tuńczyka odsącz z zalewy, podziel na małe kawałki, dodaj do pozostałych składników. Pastę dopraw solą, pieprzem, dodaj musztardę. 



Podawaj na kanapkach lub używaj jako farsz do naleśników. 



„GUACAMOLE” 






GŁÓWNE SKŁADNIKI: 

  • 2 sztuki awokado 
  •  20g. oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 limonki 
  • sól i pieprz do smaku 



PRZYGOTOWANIE: 

Pokrój wszystkie awokado na pół. Następnie przełóż awokado do miseczki i zacznij rozgniatać je widelcem. Pokrój na bardzo drobne kawałki dwa ząbki czosnku (możesz też przecisnąć je przez praskę). Dodaj oba składniki do pasty. Dolej też oliwę z oliwek i oprósz wszystko solą i pieprzem. Wyciśnij z połówki limonki świeży sok, po czym ponownie przypraw solą i pieprzem. 

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Ważne, żebyś uzyskał względnie jednolitą konsystencję (nie przejmuj się jednak pojedynczymi grudkami z awokado czy czosnku – one niczemu nie przeszkadzają). 

Wskazówka! 


Oczywiście to nie jedyny możliwy przepis na guacamole. Guacamole to rodzaj salsy, dipu, pasty ‒ podawanego na zimno. Serwuje się je jako dodatek do potraw ciepłych (jak choćby quesadilli, burrito, owoców morza czy pieczonego kurczaka), ale można je także zajadać z chrupiącymi chipsami z tortilli, słupkami świeżych warzyw czy po prostu na kromce pieczywa.

W przypadku tych przepisów nie została zastosowana kaloryka oraz podaż makroskładników ze względu na to, że każdy może użyć dowolną ilość produktów i stosować według uznania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu