Pyszne pasty do chleba. iiii…nie tylko!
Jeśli tak jak nam znudziły ci się już kanapki z żółtym serem lub z wędliną, ewentualnie z twarożkiem, wypróbuj nasze przepisy na pyszne pasty do pieczywa. Wszystkie zrobisz w domu bez większego wysiłku. Smakują świetnie, zapewniam!
"Fitella" Z AWOKADO I BANANÓW
GŁÓWNE SKŁADNIKI:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany średniej wielkości
- 30g kakao (3 łyżki)
- 30g mielonych migdałów (3 łyżki)
- 20g. erytrytolu
PRZYGOTOWANIE:
Awokado i banany obierz ze skóry, podziel na kawałki, zmiksuj na gładki krem.
Dodaj kakao, mielone migdały i ponownie zmiksuj. Przełóż do naczynek i przechowuj w lodówce.
Używaj jako kremu do smarowania pieczywa chrupkiego, naleśników lub placków.
PASTA Z TUŃCZYKA
GŁÓWNE SKŁADNIKI:
- puszka tuńczyka w zalewie
- 3 ogórki konserwowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój ogórki, cebulę i jajka w drobną kostkę. Tuńczyka odsącz z zalewy, podziel na małe kawałki, dodaj do pozostałych składników. Pastę dopraw solą, pieprzem, dodaj musztardę.
Podawaj na kanapkach lub używaj jako farsz do naleśników.
„GUACAMOLE”
GŁÓWNE SKŁADNIKI:
- 2 sztuki awokado
- 20g. oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 limonki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój wszystkie awokado na pół. Następnie przełóż awokado do miseczki i zacznij rozgniatać je widelcem. Pokrój na bardzo drobne kawałki dwa ząbki czosnku (możesz też przecisnąć je przez praskę). Dodaj oba składniki do pasty. Dolej też oliwę z oliwek i oprósz wszystko solą i pieprzem. Wyciśnij z połówki limonki świeży sok, po czym ponownie przypraw solą i pieprzem.
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Ważne, żebyś uzyskał względnie jednolitą konsystencję (nie przejmuj się jednak pojedynczymi grudkami z awokado czy czosnku – one niczemu nie przeszkadzają).
Wskazówka!
Oczywiście to nie jedyny możliwy przepis na guacamole. Guacamole to rodzaj salsy, dipu, pasty ‒ podawanego na zimno. Serwuje się je jako dodatek do potraw ciepłych (jak choćby quesadilli, burrito, owoców morza czy pieczonego kurczaka), ale można je także zajadać z chrupiącymi chipsami z tortilli, słupkami świeżych warzyw czy po prostu na kromce pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz