sobota, 15 sierpnia 2020

"Omlet szarlotka"

 

Kolejna odsłona niezastąpionego śniadaniowego omleta, który nieco przypomina pyszną szarlotkę. Ten kto lubi jabłka i cynamon będzie zadowolony ze smaku tego placka.

 Jest przepyszny, puszysty, a dzięki owocom nie ma suchej struktury. 

Sprawdźcie sami!


„Omlet szarlotka”

B: 19 W: 42 T:11 Całość: 450kcal

Składniki:

·         2 jajka

·         Mąka pszenna, 50g.

·         Proszek do pieczenia ½ łyżeczki

·         Jabłko 2szt.

·         Aromat waniliowy 1-2 krople

·         Cynamon

·         Erytrytol 20g.

·         olej rzepakowy do smażenia, ok. 5g.

Przygotowanie:

ü  Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

ü  Jajka zmiksuj z mąką i resztą suchych składników.

ü  Dodaj jabłko oraz aromat waniliowy.

ü  Olej rozgrzej na patelni i smąż omlet na średnim ogniu pod przykryciem.

ü  Kiedy omlet zetnie się od spodu, przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 min.

 

#DobreMakroRadzi tak przygotowane danie idealnie sprawdza się jako śniadanie. 

 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu