sobota, 29 lutego 2020

TARTA SNICKERS BEZ CUKRU




Cześć! 

Ten przepis musi u was zagościć. Orzechowa tarta bez dodatkowego cukru.
To ciasto nie należy do najlżejszych, ale nie w tym był zamysł. Jest pyszny. Po prostu. 
Jeśli lubicie Snickersa to jestem przekonana, że ten pomysł Wam się spodoba!
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Gwarantuję, WARTO!













TARTA A’LA SNICKERS




SKŁADNIKI

MASA:


· suszone daktyle – 300 g


· gorąca woda – 200-250 ml


SPÓD:


· masło orzechowe – 200 g


· masa daktylowa – 100 g


· płatki owsiane- 100g


· kakao – 50 g


MASA:


· mleko 0,5% – 350 ml


· płatki owsiane – 100 g


· masa daktylowa – 150 g


· masło orzechowe bez soli – 150 g


· laski wanilii – 2 szt.


POLEWA + DEKORACJA


· prażone orzeszki ziemne, niesolone – 150 g


· pozostała masa daktylowa


· mleko 0,5 % 50 ml.






PRZYGOTOWANIE:


Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy minimum na 2h (najlepiej pozostawić na całą noc).



MASA:


Namoczone daktyle przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką jednolitą masę. Wodę z daktyli odstawiamy na bok.


Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy nasionka wanilii i wrzucamy je do mleka. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy płatki owsiane. Chwilę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.


Do płatków dodajemy masę daktylową i masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy. Masę delikatnie blendujemy, następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki.

SPÓD TARTY:


Do dużej miski przekładamy masło orzechowe kakao, 100 g masy daktylowej. Mielemy płatki owsiane i dodajemy do miski. Całość mieszamy. Dodajemy wodę z daktyli.

DEKORACJA:


Masę wykładamy na dno formy do tarty. Równomiernie ją rozkładamy, wyklejając nią brzegi formy. Wstawiamy do lodówki do zestalenia się.




Na wierzch tarty wykładamy pozostałą masę daktylową oraz orzeszki ziemne i lekko je dociskamy.







DESER ZOSTAŁ PODZIELONY NA 12 PORCJI


1 PORCJA-----381 KCAL  B:15 W:32 T:22

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu