Przepis na kulki z kaszy jaglanej, które w smaku łudząco przypominają Rafaello, znają chyba wszyscy. Kulki z kaszy jaglanej to jeden z najprostszych i najlepszych deserów jakie robiłam. Jeśli włożycie do środka obrane ze skórki migdały uzyskacie prawdziwe Rafaello, tylko w dużo zdrowszej wersji.
Ale
i bez migdała te kulki bardzo Wam posmakują, bo są kremowe, delikatne, słodkie
i bardzo kokosowe. Dodatkowo polecam kuleczki polać roztopioną czekoladą. Efekt
niesamowity, a satysfakcja z przyrządzenia zdrowej wersji przekąski, rośnie!
Kulki z kaszy jaglanej, czyli Rafaello w zdrowym wydaniu.
„Kokosowe kuleczki jaglane”
Całość: 975 kcal
B: 65 W: 128 T:141
1 z
18 kulek: ok.55 kcal
Składniki na około 18 kuleczek:
· Kasza jaglana 100g. (przepłukana pod bieżącą wodą, wymoczoną przez noc, albo uprażoną na suchej patelni).
· Mleko
0,5% 400g.
· Migdały
18 szt.
· Wiórki
koksowe 50g.
· Miód
10g.
· Ekstrakt
waniliowy ½ łyżeczki
Przygotowanie:
ü Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na wolnym ogniu (pod przykryciem, bez mieszania, do czasu aż wchłonie cały płyn). Ważne jest, żeby kasza całkowicie wchłonęła mleko, bo dzięki temu masa będzie bardziej gęsta i kulki łatwiejsze w formowaniu
ü Do
ugotowanej kaszy dodajemy olej kokosowy, 30g. wiórków kokosowych, miód oraz zapach
waniliowy.
ü Mieszamy,
przykrywamy garnek i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
ü Miksujemy
kaszę blenderem.
ü Z
gotowej masy lepimy kulki, do środka wkładamy migdała.
ü Kulki
obtaczamy w pozostałych 20g.wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na min. 3
godziny.
ü Do urozmaicenia smaków polecam również polanie kuleczek czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
#DobreMakroRadzi
migdały polecam przed przygotowaniem zamoczyć w gorącej wodzie. Orzechy z
łatwością zrzucą ciemną skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz