sobota, 15 sierpnia 2020

„Kokosowe kuleczki jaglane”

Przepis na kulki z kaszy jaglanej, które w smaku łudząco przypominają Rafaello, znają chyba wszyscy. Kulki z kaszy jaglanej to jeden z najprostszych i najlepszych deserów jakie robiłam. Jeśli włożycie do środka obrane ze skórki migdały uzyskacie prawdziwe Rafaello, tylko w dużo zdrowszej wersji.

Ale i bez migdała te kulki bardzo Wam posmakują, bo są kremowe, delikatne, słodkie i bardzo kokosowe. Dodatkowo polecam kuleczki polać roztopioną czekoladą. Efekt niesamowity, a satysfakcja z przyrządzenia zdrowej wersji przekąski, rośnie!

Kulki z kaszy jaglanej, czyli Rafaello w zdrowym wydaniu. 

„Kokosowe kuleczki jaglane”


Całość: 975 kcal

B: 65 W: 128 T:141

1      z 18 kulek: ok.55 kcal

Składniki na około 18 kuleczek:

·       Kasza jaglana 100g. (przepłukana pod bieżącą wodą, wymoczoną przez noc, albo uprażoną na suchej patelni).

·       Mleko 0,5% 400g.

·       Migdały 18 szt.

·       Wiórki koksowe 50g.

·       Miód 10g.

·       Ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki

Przygotowanie:

ü  Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na wolnym ogniu (pod przykryciem, bez mieszania, do czasu aż wchłonie cały płyn). Ważne jest, żeby kasza całkowicie wchłonęła mleko, bo dzięki temu masa będzie bardziej gęsta i kulki łatwiejsze w formowaniu

ü  Do ugotowanej kaszy dodajemy olej kokosowy, 30g. wiórków kokosowych, miód oraz zapach waniliowy.

ü  Mieszamy, przykrywamy garnek i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

ü  Miksujemy kaszę blenderem.

ü  Z gotowej masy lepimy kulki, do środka wkładamy migdała.

ü  Kulki obtaczamy w pozostałych 20g.wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.

ü  Do urozmaicenia smaków polecam również polanie kuleczek czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. 










#DobreMakroRadzi migdały polecam przed przygotowaniem zamoczyć w gorącej wodzie. Orzechy z łatwością zrzucą ciemną skórkę.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu