sobota, 15 sierpnia 2020

"Szpinakowe gofry z serkiem wiejskim"

 

Gofry na kolację? Czemu nie! Bo gofry nie muszą być tylko na słodko 😉

Oto wytrawna wersja gofrów... ze szpinakiem oraz dodatkiem serka wiejskiego i warzyw. Chrupkość gofrów, w tym przypadku, zależy od mocy gofrownicy - im większa moc, tym gofry będą bardziej chrupiące.  
Zielone gofry pod białą pierzynką to pyszna i niebanalna propozycja zarówno kolacyjna, jak i śniadaniowa, która z pewnością zaskoczy domowników.




„Szpinakowe gofry z serkiem wiejskim”

B: 25 W: 15 T:26  Całość: ok. 380kcal

Składniki:

·         Mąka kukurydziana 50g.

·         Kefir naturalny 60g.

·         Jajko, 1szt.

·         Szpinak, garść.

·         Proszek do pieczenia, 2g. 1/3 łyżeczki

·         Olej rzepakowy 5g.

·         Serek wiejski, 200g.

·         Rzodkiewka 3-4 szt.

·         Pomidorki koktajlowe 3-4 szt.

·         Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

ü  Mąkę, kefir, jajko, proszek, przyprawy i oliwę zmiksuj.

ü  Delikatnie podduś szpinak na patelni. Dodaj do masy.

ü  Rozgrzej gofrownicę i w razie potrzeby (zależnie od tego, jaka masz gofrownicę) przetrzyj ją tłuszczem za pomocą, np. ręcznika papierowego).

ü  Masę piecz w gofrownicy. Gofry studź na otartej kratce piekarnika (będą wtedy chrupiące).

ü  Serek wiejski połącz z warzywami, przyprawę wedle uznania.

 

#DobreMakroRadzi wytrawne gofry najlepiej podawać ze świeżymi warzywami. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu