Gofry
na kolację? Czemu nie! Bo gofry nie muszą być tylko na słodko 😉
Oto
wytrawna wersja gofrów... ze szpinakiem oraz dodatkiem serka wiejskiego i
warzyw. Chrupkość gofrów, w tym przypadku, zależy od mocy gofrownicy - im większa
moc, tym gofry będą bardziej chrupiące.
Zielone gofry pod białą pierzynką to pyszna i niebanalna propozycja zarówno
kolacyjna, jak i śniadaniowa, która z pewnością zaskoczy domowników.
„Szpinakowe
gofry z serkiem wiejskim”
B:
25 W: 15 T:26 Całość: ok. 380kcal
Składniki:
·
Mąka kukurydziana 50g.
·
Kefir naturalny 60g.
·
Jajko, 1szt.
·
Szpinak, garść.
·
Proszek do pieczenia, 2g. 1/3 łyżeczki
·
Olej rzepakowy 5g.
·
Serek wiejski, 200g.
·
Rzodkiewka 3-4 szt.
·
Pomidorki koktajlowe 3-4 szt.
·
Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
ü Mąkę,
kefir, jajko, proszek, przyprawy i oliwę zmiksuj.
ü Delikatnie
podduś szpinak na patelni. Dodaj do masy.
ü Rozgrzej
gofrownicę i w razie potrzeby (zależnie od tego, jaka masz gofrownicę) przetrzyj
ją tłuszczem za pomocą, np. ręcznika papierowego).
ü Masę
piecz w gofrownicy. Gofry studź na otartej kratce piekarnika (będą wtedy chrupiące).
ü Serek
wiejski połącz z warzywami, przyprawę wedle uznania.
#DobreMakroRadzi
wytrawne gofry najlepiej podawać ze świeżymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz