Dzisiaj kolejna odsłona zdrowej przekąski-batoniki
daktylowo-orzechowe. Zdecydowanie polecam Wam spróbowanie tych batoników, są
pyszne i pożywne, a przede wszystkim stanowią zdrową alternatywę dla sklepowych
słodyczy.
To
doskonała opcja dla łasuchów, którzy jednocześnie dbają o linię i dobrą formę.
Pełne zdrowej energii, nie zawierają laktozy, ani cukru.
To przepis, który można wykorzystać na kilka sposobów. Polecam, bo świetnie smakują i natychmiastowo doładowują baterie.
„Daktylowy baton mocy”
B: 34 W: 220 T:34
Całość masy bez dodatków: ok.1350 kcal
Masę podzieliłam na 15 kawałków
1 kawałek: ok. 90 kcal
SKŁADNIKI:
- 100g płatków owsianych
- 2 łyżki mąki(u mnie orkiszowa)
- 150g daktyli
- Banan
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki orzechów( u mnie orzechy nerkowca)
- 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
- Daktyle zamaczamy na min. 10 min. we wrzątku.
- Odsączamy daktyle z zalewy.
- W jednej misce blendujemy je z wszystkimi składniki.
- Przekładamy masę do wyłożonej papierem foremki.
- Pieczemy około 10-15 min w temp. 180 stopni.
- Studzimy, kroimy po wystudzeniu.
#DobreMakroRadzi tak przygotowane batony daktyle można dodatkowo polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Wówczas pamiętamy by doliczyć kalorie.
Uzależniają. ❤️
Zapraszam do wypróbowania! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz