niedziela, 7 czerwca 2020

Batoniki daktylowo-orzechowe



Dzisiaj kolejna odsłona zdrowej przekąski-batoniki daktylowo-orzechowe. Zdecydowanie polecam Wam spróbowanie tych batoników, są pyszne i pożywne, a przede wszystkim stanowią zdrową alternatywę dla sklepowych słodyczy.

To doskonała opcja dla łasuchów, którzy jednocześnie dbają o linię i dobrą formę. Pełne zdrowej energii, nie zawierają laktozy, ani cukru.

 To przepis, który można wykorzystać na kilka sposobów. Polecam, bo świetnie smakują i natychmiastowo doładowują baterie.

„Daktylowy baton mocy” 



B: 34 W: 220 T:34

Całość masy bez dodatków: ok.1350 kcal

Masę podzieliłam na 15 kawałków

1 kawałek: ok. 90 kcal


SKŁADNIKI:

  • 100g płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki(u mnie orkiszowa)
  • 150g daktyli
  • Banan
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki orzechów( u mnie orzechy nerkowca)
  • 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego


PRZYGOTOWANIE:
  • Daktyle zamaczamy na min. 10 min. we wrzątku.
  • Odsączamy daktyle z zalewy.
  • W jednej misce blendujemy je z wszystkimi składniki.
  • Przekładamy masę do wyłożonej papierem foremki.
  • Pieczemy około 10-15 min w temp. 180 stopni. 
  • Studzimy, kroimy po wystudzeniu.


#DobreMakroRadzi tak przygotowane batony daktyle można dodatkowo polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Wówczas pamiętamy by doliczyć kalorie.








Uzależniają. ❤️

Zapraszam do wypróbowania! 😀


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu