wtorek, 12 maja 2020

VEGE-BURGER

 

       Domowe burgery z warzyw to dowód na to, że potrawy typu fast food również można przyrządzić zdrowo. Dziś serwuję burgera z soczewicy z dodatkiem marchewki oraz cebuli. Co do pozostałych składników, które lądują w bułce panuje duża dowolność.

Mój burger z soczewicy przebił tego, którego jadłam w restauracji specjalizującej się w tego typu daniach. Przepis jest świetny! Tak przygotowane kotlety można podać w bułce,ale smakują doskonale także z ryżem lub kuskusem. Burger z soczewicy – idealny obiad czy kolacja dla osób, które odpoczywają od dań mięsnych i smażonych. 

 Baaaaardzo smaczny!

 Chrupiący z wierzchu, miękki w środku 

– pycha.


         Doprawiony jak klasyczny, arabski falafel – natką pietruszki, kolendrą i mielonym kuminem. Świetny zamiennik zwykłego mielonego z dużą zawartością białka, smaczny jak nie wiem. Podobne burgery można wykonać z namoczonej przez noc cieciorki.

Przy jej gotowaniu, warto dodać do garnka szczyptę sody, znacznie szybciej staje się miękka. Po doprawieniu i usmażeniu kotletów na tłuszczu otrzymamy klasyczny falafel z krajów arabskich. 


 


B: 22 W: 72 T:11 Całość: ok. 500 kcal

 

  SKŁADNIKI:

·  Bułka 65g.

· Soczewica 50g.

· Cebula ½ ok. 50g. 

· Marchew ½ ok.50g. 

· Ser tostowy 1 plaster 

· Oliwa z oliwek, ok. 10g. 

· Mąka 10g. 

· Sałata 

· Pomidor 

· Ogórek 

· Przyprawy:  kmin rzymski, kolendra, sól, pieprz, łyżeczka chilli, natka pietruszki 

 PRZYGOTOWANIE:

 

· Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 

·  Warzywa zetrzyj na tarce lub w malakserze, podsmaż na patelni, aż stracą chrupkość. 

· Warzywa zmieszaj z ugotowaną soczewicą, oliwą, mąką i przyprawami. 

· Smażymy kotleta.

· Bułkę kroimy, nakładamy sałatę, kotleta, ser, warzywa i przykrywamy drugą częścią bułki.

 



#DobreMakroRadzi jeśli chcesz by kotlet z soczewicy był chrupiący możesz go wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w temp. 180 stopni- góra, dół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu