Mój burger z soczewicy przebił tego,
którego jadłam w restauracji specjalizującej się w tego typu daniach. Przepis
jest świetny! Tak przygotowane kotlety można podać w bułce,ale smakują
doskonale także z ryżem lub kuskusem. Burger z soczewicy – idealny obiad czy
kolacja dla osób, które odpoczywają od dań mięsnych i smażonych.
Baaaaardzo smaczny!
– pycha.
Przy jej gotowaniu, warto dodać do garnka
szczyptę sody, znacznie szybciej staje się miękka. Po doprawieniu i usmażeniu
kotletów na tłuszczu otrzymamy klasyczny falafel z krajów arabskich.
B: 22 W: 72 T:11 Całość: ok. 500 kcal
SKŁADNIKI:
· Bułka 65g.
· Soczewica 50g.
· Cebula ½ ok. 50g.
· Marchew ½ ok.50g.
· Ser tostowy 1 plaster
· Oliwa z oliwek, ok. 10g.
· Mąka 10g.
· Sałata
· Pomidor
· Ogórek
· Przyprawy: kmin rzymski, kolendra, sól, pieprz, łyżeczka chilli, natka pietruszki
· Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
· Warzywa zetrzyj na tarce lub w malakserze, podsmaż na patelni, aż stracą chrupkość.
· Warzywa zmieszaj z ugotowaną soczewicą, oliwą, mąką i przyprawami.
· Smażymy kotleta.
· Bułkę kroimy, nakładamy sałatę, kotleta, ser, warzywa i przykrywamy drugą częścią bułki.
#DobreMakroRadzi jeśli chcesz by kotlet z soczewicy był chrupiący możesz go wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w temp. 180 stopni- góra, dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz