czwartek, 20 lutego 2020

Tłusty czwartek









„DONUTY”



Odchudzone donuty (oponki) w wersji pieczonej, dzięki czemu zmniejszamy wartość kaloryczną wypieku. Donuty są przepyszne! Zostały posypane cynamonem, dlatego nabrały korzennego aromatu. Ciasto pięknie wyrasta, jest słodkie (chociaż został dodany jedynie słodzik).

Z dodatkami oraz masą można eksperymentować. Z otrzymanego ciasta wykonałam również ciasteczka oraz okrągłe pączki z nadzieniem budyniowym, które zostały polane lukrem z mleczka kokosowego . Donuty oraz ciasteczka zostały polane gorzką czekoladą (roztopiona w kąpieli wodnej), uwielbiamy gorzką czekoladę! A ta posypka to już pomysł Damiana „niech będzie kolorowo, będzie przyjemniej je jeść” – tak więc było. 😊









Składniki:


· 350g mąki (250g mąki orkiszowej, 100g maki ryżowej), można zastąpić pszenną.


· 250g. serka ricotta,


· 1 łyżeczka sody oczyszczonej,


· 150g Erytrytolu,


· 2 jajka do ciasta (1 jajo do smarowania),


· kieliszek wódki, (będą chrupiące)


· cynamon






Przygotowanie:



· w misce wymieszaj wszystkie składniki,


· zgnieć ciasto. Jeśli będzie za mokre dodaj mąki,


· podziel na części,


· ciasto rozwałuj na stolnicy,


· wycinaj donuty i układaj na blasze do pieczenia.


· użyj jajka do posmarowania donutów (oddziel białko od żółtka)


· połowę donutów posmaruj białkiem, a drugą połowę żółtkiem,


· posyp cynamonem,


· piecz w 220 stopniach przez ok. 20min.


· na wierzch możesz posypać zmielonym słodzikiem, czekoladą- wedle uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu