„DONUTY”
Odchudzone donuty (oponki) w wersji pieczonej, dzięki czemu zmniejszamy wartość kaloryczną wypieku. Donuty są przepyszne! Zostały posypane cynamonem, dlatego nabrały korzennego aromatu. Ciasto pięknie wyrasta, jest słodkie (chociaż został dodany jedynie słodzik).
Z dodatkami oraz masą można eksperymentować. Z otrzymanego ciasta wykonałam również ciasteczka oraz okrągłe pączki z nadzieniem budyniowym, które zostały polane lukrem z mleczka kokosowego . Donuty oraz ciasteczka zostały polane gorzką czekoladą (roztopiona w kąpieli wodnej), uwielbiamy gorzką czekoladę! A ta posypka to już pomysł Damiana „niech będzie kolorowo, będzie przyjemniej je jeść” – tak więc było. 😊
Składniki:
· 350g mąki (250g mąki orkiszowej, 100g maki ryżowej), można zastąpić pszenną.
· 250g. serka ricotta,
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
· 150g Erytrytolu,
· 2 jajka do ciasta (1 jajo do smarowania),
· kieliszek wódki, (będą chrupiące)
· cynamon
Przygotowanie:
· w misce wymieszaj wszystkie składniki,
· zgnieć ciasto. Jeśli będzie za mokre dodaj mąki,
· podziel na części,
· ciasto rozwałuj na stolnicy,
· wycinaj donuty i układaj na blasze do pieczenia.
· użyj jajka do posmarowania donutów (oddziel białko od żółtka)
· połowę donutów posmaruj białkiem, a drugą połowę żółtkiem,
· posyp cynamonem,
· piecz w 220 stopniach przez ok. 20min.
· na wierzch możesz posypać zmielonym słodzikiem, czekoladą- wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz