Papryka faszerowana ryżem i mięsem to pomysł na pyszny obiad. Doskonale smakuje podana osobno, jak i z bukietem warzyw.
Przepisów na nadziewaną paprykę jest wiele,
warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczna wersja też jest
dobra. Papryka faszerowana to dobry pomysł na pożywny i sycący obiad, ale i
kolację. Przygotowanie jej jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej
ilości czasu.
„Faszerowane
papryczki”
Całość:
ok. 1130 kcal
B:
109 W: 130 T:20
Składniki
na 2 porcje:
·
Papryka, 4szt.
·
Ryż 100g.
·
Mięso mielone z kurczaka 300g.
·
Cebula 1 szt.
·
Włoszczyzna
·
Koncentrat pomidorowy 100g.
·
Ser mozzarella light 120g.
·
Czosnek 3 ząbki
·
Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
ü Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy.
Na rozgrzaną
patelnię wrzucić cebulę, zeszklić.
ü Dodajemy
mięso mielone, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć.
ü Dodajemy
włoszczyznę, ryż oraz koncentrat. Całość
wymieszać.
ü Papryki
umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem
ryżowo-mięsnym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
ü Papryki faszerowane przykryć serem i piec 15 minut w temperaturze 180 st.
#DobreMakroRadzi
by podbić kaloryczność dania możesz smażyć warzywa na oliwie/oleju rzepakowym,
uwzględnij ilość dodatkowych tłuszczów w makroskładnikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz