sobota, 15 sierpnia 2020

"Faszerowane papryczki"

 

Papryka faszerowana ryżem i mięsem to pomysł na pyszny obiad. Doskonale smakuje podana osobno, jak i z bukietem warzyw. 

Przepisów na nadziewaną paprykę jest wiele, warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczna wersja też jest dobra. Papryka faszerowana to dobry pomysł na pożywny i sycący obiad, ale i kolację. Przygotowanie jej jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.



„Faszerowane papryczki”

Całość: ok. 1130 kcal

B: 109 W: 130 T:20

Składniki na 2 porcje:

·         Papryka, 4szt.

·         Ryż 100g.

·         Mięso mielone z kurczaka 300g.

·         Cebula 1 szt.

·         Włoszczyzna

·         Koncentrat pomidorowy 100g.

·         Ser mozzarella light 120g.

·         Czosnek 3 ząbki

·         Przyprawy: sól, pieprz, oregano

 

 

Przygotowanie:

ü  Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, zeszklić.

ü  Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć.

ü  Dodajemy włoszczyznę, ryż oraz koncentrat.  Całość wymieszać.

ü  Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

ü  Papryki faszerowane przykryć serem i piec 15 minut w temperaturze 180 st.

 

 

#DobreMakroRadzi by podbić kaloryczność dania możesz smażyć warzywa na oliwie/oleju rzepakowym, uwzględnij ilość dodatkowych tłuszczów w makroskładnikach.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu