niedziela, 19 kwietnia 2020

Muffinki z batatów





Dzień dobry!

 

Wreszcie czuć wiosnę! Niebieskie niebo, ciepłe promienie słońca, śpiew ptaków- to wszystko nastraja bardzo pozytywnie i powoduje, że ma się więcej energii do działania i zmian.

Zatem zapraszam Was na kolejny smakowity przepis- Muffinki z batatów.

Świetnie sprawdziły się w okresie świąt Wielkanocnych. Co prawda, te święta były inne niż poprzednie, jednak domowych wypieków nie mogło zabraknąć.

W związku z zainteresowaniem Muffinkami postanowiłam udostępnić przepis, który jak to u nas bywa

jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. A większość składników powinniście mieć w domu. Bardzo lubię słodkości z wykorzystaniem warzyw, więc sporo testuję. Tym razem postawiłam na bataty.

Babeczki z batatów nie tylko apetycznie wyglądają. One również rewelacyjnie smakują. Bataty zawierają fosfor, wapń, sód, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.

Muffiny z batatów są pyszne, a zarazem dietetyczne.

Mniej kalorii, a więcej smaku w porównaniu do Muffinek z cukierni czy kupionych na stacji benzynowej mają te przygotowane samemu, w domu.

Dodatek słodkich ziemniaków nadaje im wilgotności. Bataty goszczą na polskich stołach dużo rzadziej niż zwykłe ziemniaki - a szkoda, bo są od nich dużo zdrowsze.







„Muffinki z batatów”


B: 5 W: 36 T:10 

1 sztuka to 240 kcal 

SKŁADNIKI: (ok.15 sztuk wielkości muffinki)



  •  500g. mąki orkiszowej,
  • 10g. drożdży,
  • 250ml. mleka,
  • 125ml. oleju kokosowego,
  • 150g-200g ugotowanych, ostudzonych batatów,
  • 30g. słodzika (Erytrytol)
  •  200g. masy krówkowej
  • Dodatki, wedle uznania.


PRZYGOTOWANIE:


  • Mąkę wymieszaj z drożdżami.
  • Mleko wymieszaj ze słodzikiem, olejem i batatami.
  •  Całość zmiksuj na gładko. 
  •  Suche składniki dokładnie połącz z mokrymi. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto urośnie, należy je zagnieść (można podsypać mąką, jeśli jest zbyt lepkie) 
  • Następnie odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki, rozpłaszczaj na dłoni i nadziewaj kajmakiem. 
  •  Układaj kulki do foremek. 
  • Odstaw je w ciepłe miejsce, by jeszcze urosły. 
  • Piec w 190 stopniach przez około 20 min. (do zarumienienia). 

Muffiny z batatów odkładamy do ostygnięcia. Gotowe 😉 




#DobreMakroRadzi przygotowane babeczki najlepiej polać roztopioną czekoladą bądź lukrem. Smakują wyśmienicie!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu