Dzień dobry!
Wreszcie czuć wiosnę!
Niebieskie niebo, ciepłe promienie słońca, śpiew ptaków- to wszystko nastraja
bardzo pozytywnie i powoduje, że ma się więcej energii do działania i zmian.
Zatem zapraszam Was na
kolejny smakowity przepis- Muffinki z batatów.
Świetnie sprawdziły się
w okresie świąt Wielkanocnych. Co prawda, te święta były inne niż poprzednie,
jednak domowych wypieków nie mogło zabraknąć.
W związku z
zainteresowaniem Muffinkami postanowiłam udostępnić przepis, który jak to u nas
bywa
jest banalnie prosty i
szybki w przygotowaniu. A większość składników powinniście mieć w domu. Bardzo
lubię słodkości z wykorzystaniem warzyw, więc sporo testuję. Tym razem
postawiłam na bataty.
Babeczki z batatów nie
tylko apetycznie wyglądają. One również rewelacyjnie smakują. Bataty zawierają
fosfor, wapń, sód, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.
Muffiny z batatów są
pyszne, a zarazem dietetyczne.
Mniej kalorii, a więcej
smaku w porównaniu do Muffinek z cukierni czy kupionych na stacji benzynowej
mają te przygotowane samemu, w domu.
Dodatek słodkich
ziemniaków nadaje im wilgotności. Bataty goszczą na polskich stołach dużo
rzadziej niż zwykłe ziemniaki - a szkoda, bo są od nich dużo zdrowsze.
„Muffinki z batatów”
SKŁADNIKI: (ok.15 sztuk wielkości muffinki)
- 500g. mąki orkiszowej,
- 10g. drożdży,
- 250ml. mleka,
- 125ml. oleju kokosowego,
- 150g-200g ugotowanych, ostudzonych batatów,
- 30g. słodzika (Erytrytol)
- 200g. masy krówkowej
- Dodatki, wedle uznania.
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę wymieszaj z drożdżami.
- Mleko wymieszaj ze słodzikiem, olejem i batatami.
- Całość zmiksuj na gładko.
- Suche składniki dokładnie połącz z mokrymi. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto urośnie, należy je zagnieść (można podsypać mąką, jeśli jest zbyt lepkie)
- Następnie odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki, rozpłaszczaj na dłoni i nadziewaj kajmakiem.
- Układaj kulki do foremek.
- Odstaw je w ciepłe miejsce, by jeszcze urosły.
- Piec w 190 stopniach przez około 20 min. (do zarumienienia).
Muffiny z batatów odkładamy do ostygnięcia. Gotowe 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz